Ritme en ademhaling

De ademhaling is van wezenlijk belang voor ons als mensen, het natuurlijke ritme van de in- en uitademing vormt de kern van ons bestaan. Niet voor niets zien we dit thema dan ook terug in de antroposofie en daarmee op de vrijeschool. In ons onderwijs streven we naar een eindeloos doorgaand ritme van inspanning en ontspanning, een beweging van binnen naar buiten en weer terug. Ook in de natuur zien we ritme en ademhaling terug, bijvoorbeeld in de seizoenen die komen en gaan. In de herfst keren we meer en meer in onszelf en richting de donkere winter ademen we steeds langzamer in. Zodra de eerste tekenen van de lente zich aan ons openbaren, begint onze uitademing, met een hoogtepunt van ontspanning en uitbundigheid in de zomer.

 

Ritme van het jaar: Jaarfeesten

De jaarfeesten die we vieren op de vrijeschool verbinden ons met deze seizoenen en geven kinderen een ritmisch en veilig houvast gedurende het jaar. Het bewust beleven en opmerken van de veranderingen in de natuur, maakt dat kinderen nieuwsgierig en met verwondering de wereld in kunnen kijken.
Veel van de jaarfeesten zijn gebaseerd op de christelijke traditie maar hebben ook een sterke verbinding met dat wat de ademende natuur ons laat zien en geeft. Ieder feest heeft een eigen karakter en we leven schoolbreed naar de feesten toe door er verhalen over te vertellen er over te zingen en door er tekenend, schilderend of knutselend beeld en vorm aan te geven. 
Op de VSZ vieren we de volgende jaarfeesten:

Winter: Kerstmis, Driekoningen, Maria Lichtmis (peuters en kleuters)

Lente: Palmpasen, Pasen, Pinksteren

Zomer: Sint Jan

Herfst: Sint Michaël, Sint Maarten, Advent, Sint Nicolaas
 

 

Impressie van onze jaarfeesten

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de feesten die wij vieren op de VSZ.

Adventviering op vrijeschool Zeeland
Driekoningen jaarfeest op Vrijeschool Zeeland
Kerstmis op Vrijeschool Zeeland
Maria Lichtmis op Vrijeschool Zeeland
Michaelsfeest op Vrijeschool Zeeland
Michaelsfeest op Vrijeschool Zeeland
Palmpasen jaarfeest Vrijeschool Zeeland
Pasen bij Vrijeschool Zeeland
Pinksterfeest jaarfeest Vrijeschool Zeeland
Pinksterfeest met meiboom op Vrijeschool Zeeland
Sint Jan jaarfeest Vrijeschool Zeeland
Sint Maarten jaarfeest Vrijeschool Zeeland