Michaëlsfeest

Michaël als bestrijder van het kwaad, de draak
Michaël als bestrijder van het kwaad, de draak

’s Morgens in alle vroegte, de nevel hangt nog boven het water, zie je groepjes volwassenen met allerlei materiaal over het bolwerk sjouwen. Er worden spannende klimtoestellen opgebouwd, spelletjes uitgezet en over het water wordt een kabelbaan gespannen.

De kinderen van de lagere school verheugen zich al dagen op het grote feest. Ze hebben gezien hoe er allerlei materiaal uit de kelder is gehaald.

“Dat worden de vlotten” en “Kijk, dat is voor de kabelbaan”, hoor je ze her en der al tegen elkaar zeggen.
Op de prikborden hangen intekenlijsten waarop de ouders aan kunnen geven welke bijdrage zij aan het feest kunnen en willen leveren.
Het Michaelsfeest is het eerste feest dat na de grote vakantie samen gevierd wordt. Dat maakt dit feest extra bijzonder.

In de kleuterklassen zijn de kinderen al enige tijd bezig met het verzamelen van allerlei herfstschatten.
Ze rijgen slingers van rozenbottels, mooie blaadjes, gedroogde hortensia’s en wat er buiten nog maar meer aan moois te vinden is. De eerste appeltjes worden geplukt en glimmend rood ge- poetst, er wordt appelmoes gekookt en er worden appeltjes gedroogd voor de komende winter. Bedrijvigheid alom.

Wat is dat nu eigenlijk voor feest, dat Michaëlsfeest?

 

Op 29 september is het de dag van Michael en alle engelen. Michael is een van de zeven aartsengelen. Zij leiden de mensheid en je zou kunnen zeggen dat zij daar ieder een eigen taak in hebben. Steeds gedurende een periode van ongeveer 300 jaar leidt één van de aartsengelen de mensheid. Zo volgen zij alle 7 elkaar op, gedurende een zogenaamde cultuurperiode van ongeveer 2100 jaar.

Op dit moment is Michael de leidinggevende aartsengel. Zijn naam betekent: ”Hij die aan God gelijk is”. Er bestaan heel wat Michaels-iconen en schilderijen. Dat wil zeggen dat de mens hem heeft herkend. Ook zijn er bouwwerken aan Michael gewijd. Denk bijvoorbeeld aan de Pont St. Michel en de Mont St. Michel. Michael wordt vaak met een blinkend zwaard en een weegschaal afgebeeld. Zijn vleugels zijn bezaaid met pauwenogen. Het zwaard is van blinkend ijzer gemaakt. Het staat voor moed en daadkracht. De weegschaal is gemaakt van koper, het metaal dat het best de warmte geleidt. In de koperen schalen weegt Michael het goed en kwaad. Hij weegt het goed en kwaad in de zielen der mensen. Hij doet dit zonder persoonlijk te oordelen, hij kijkt de mensen die hij weegt niet aan. De aartsengel Michael kijkt nooit terug, zijn blik is altijd toekomstgericht. Voor de aartsengel Michael is het belangrijk dat de mensen bereid zijn zichzelf te veranderen. Verandering geeft ontwikkeling, ontwikkeling geeft verandering.

Hoe kun je dit feest thuis en op school nu vorm geven?

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze de wereld als veilig en goed ervaren. Het oogsten en verzamelen van alle schatten die de aarde geeft is een mooi hulpmiddel hierbij. Je kunt middels het Michaëlsfeest de stemming van de herfst benadrukken. Voor iets oudere kinderen is het beeld van Michaël als bestrijder van het kwaad, de draak, een mooi beeld. Bij nog oudere kinderen komt het accent te liggen op het aankijken van de omgeving, het waarnemen. Tijdens de maaltijd kan er een drakenbrood gegeten worden. Wie durft er de kop van de draak af te slaan? Je kunt de tafel mooi versieren met oogstproducten. Je kunt de eerste “herfstsoep” koken, de eerste appeltaarten bakken enzovoort. Je kunt ook met de kinderen draken en engelen zoeken aan de hemel. Wanneer je goed kijkt zijn ze er altijd.

Bron:
Jaarfeestenboekje met tekst van Elisabeth Steinmeijer-van Ooijen. 

jaarfeest, draak, Michaëlsfeest, Overwinning

  • Hits: 4022