Wat doet muziek met kinderen?

Schermafbeelding 2018 04 04 om 09.04.40

Muziek en euritmie op Vrije School Zeeland

Het Inspiratieweekend van dit voorjaar, toegankelijk voor iedereen, wordt verzorgd door twee vakleerkrachten van Vrije School Zeeland. Anne-Marijke de Jong neemt ons mee in het hoe en waarom van muzieklessen in het vrijeschoolonderwijs. Boudewijn van Sluijs laat je ervaren hoe muziek en klank je lijf als vanzelf in beweging brengen. Daarover gaat euritmie – de vakles die op elke vrijeschool kinderen laat afstemmen op zichzelf en elkaar.

Vrijdag 13 april, 20 tot 22 uur
Zaterdag 14 april, 10 tot 13.30 uur
Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg
aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muziek kun je pas maken als je goed naar elkaar kunt luisteren. Lukt het om af te stemmen? Is er sprake van harmonie of juist niet? Welk muziekinstrument past bij welk kind? Wat is een pentatonische toonladder nou en waarom past die zo goed bij peuters en kleuters? En hoe veranderen toonsoorten als kinderen ouder worden en zich bewuster worden van zichzelf? Via muziek en euritmie verkennen vrijeschool leerlingen deze vragen op een manier die bij hen past, met lijven die willen bewegen. Hoe? Daar trekken we een Inspiratieweekend voor uit. Kom luisteren, vragen en ervaren!

vrijdag 13 april

Weet je nog wanneer je voor het eerst bewust muziek hoorde en wat dat voor je betekende? Wanneer voel je dat je zin hebt om te zingen? Anne Marijke de Jong staat stil bij de impulsen die daaraan ten grondslag liggen. En ze neemt bijzondere instrumenten mee: pentatonische en diatonische fluiten, bronzen zwaaistaven, bourdonlieren, boomwhackers, zelf gesmede gongen, maar ook zoiets simpels als een mandje vol keien. En vergeet je eigen lijf niet: iedereen is zijn eigen bodyperformer, overal zit muziek in!

zaterdag 14 april

Op zaterdagmorgen neemt Boudewijn van Sluijs ons mee in het hoe en waarom van euritmie als pedagogisch instrument. Iedereen kan bewegen en het gaat als vanzelf zodra je muziek of een verhaal hoort. Hoe komt dat? Daarna gaan we met Boudewijn en Anne Marijke zelf aan de slag: muziek maken, zingen, bewegen en improviseren. Geen ervaring nodig, alleen je nieuwsgierigheid ;-)

Benieuwd?
Kijk eens rond op de volgende sites:

mensenmuziek.nl
Website van muziekwerkplaats Choroi in Schoorl, waar bijzondere instrumenten worden gemaakt voor vrijescholen. Met inspirerende filmpjes over de kracht van muziek.

vrijeschoolliederen.nl
Slimme database vol liederen die op vrijescholen gezongen en gespeeld worden. Tekst, melodie en notenschrift. Handig als er weer een jaarfeest in aantocht is en je even kwijt bent hoe het lievelingslied van je kroost ook weer ging ;-)

Entree

vrijdag € 10,- / zaterdag € 7,50 / combiticket € 15,- / graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kinderopvang op zaterdag: € 3,- per gezin, aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het Inspiratieweekend wordt georganiseerd door Vrijeschool Zeeland, ouderinitiatief Inspiratie voor Ouders en de Antroposofische Vereniging in Zeeland. Sprekers verzorgen twee verschillende lezingen of workshops op vrijdagavond en zaterdagmorgen, zodat er ruimte ontstaat voor verdieping. Ouders, grootouders, opvoeders, leerkrachten en belangstellenden zijn van harte welkom!

Inspiratieweekend, AViN Zeeland, Inspiratie voor ouders, 13 en 14 april, Antroposofische Vereniging in Nederland

  • Hits: 440